Safety Week 2020 – Nedvarvning

Hej!

Liksom allt annat just nu har detta års Safety Week påverkats av Corona.
Vi har inte kunnat hålla aktiviteter som vi brukar och jobbar aktivt med att hålla oss till de riktlinjer som finns.

Många av oss jobbar hemifrån vilket kräver andra saker av oss än vi är vana vid.
Till exempel har alla möten digitaliseras och vi får inget socialt utbyte.

creative home work space - work from home concept - girl with cat

Många tänker att det är glassigt att jobba hemifrån och att många inte jobbar lika hårt när de sitter hemma.
Tvärtom visar många studier på att produktiviteten går upp när vi sitter hemma och jobbar.
Men eftersom vi inte får någon interaktion från våra kollegor får vi heller inte den omedelbara bekräftelsen på vårt arbete, vilket kan leda till en känsla av otillräcklighet och utanförskap.
Det kan vara lätt att sitta stilla för länge utan de naturliga pauserna med till exempel lunch, vilket inte är bra för varken kropp eller knopp.

Något som vi kan och bör göra, oavsett Corona, är att försöka hålla oss friska och hälsosamma med återhämtning.

dreamstime

Tricket till återhämtning är att göra motsatsen av det som har gjort dig trött.
Har du ett fysiskt krävande jobb? Är du till exempel betongarbetare, så behöver du förmodligen vila när du kommer hem.
Har du ett stillasittande jobb framför en dator så behöver istället kroppen röra på sig för att återhämtas.
Har ditt jobb krävt mycket tankeverksamhet idag? Har ni haft en ”svår nöt att knäcka” på arbetet?
Då behöver din hjärna stänga av och, om möjligt, inte lösa fler problem när du kommer hem.

Allt detta och mer togs upp i dagens Webinar – ”Att leda och ha sin ledare på distans” med Alexandra Sjöström, leg psykolog.
Jobbar du på Skanska så kan ni gå in på OneSkanska och lyssna på den.

Ta hand om er!

Kram Karin