Glad påsk!

Glad Påsk till er alla!

påsk1

Fun fact om påsk:

• I äldre folktro var skärtorsdagen särskilt förknippad med berättelser om häxor och deras blåkullafärder. Visserligen var 1600-talet de stora häxprocessernas tid men tron på trollkunniga och deras möten med djävulen levde kvar länge. Under 1800-talet förekom en rad seder med direkt koppling till berättelserna. På skärtorsdagen kunde man hindra häxor och annat ont från att komma in genom att måla tjärkors på ladugårdsdörrarna. Man kunde också lägga stål vid dörrarna och gömma undan potentiella flygredskap.
  • Långt in på 1900-talet var det många som klädde sig i svart på långfredagen och tystnad och stillhet skulle råda. Bara nödvändiga sysslor fick utföras och i många familjer var barnens vanliga utomhuslekar inte tillåtna. Ända till 1969 var det enligt lag förbjudet att visa biofilmer, ordna danser och andra former av offentliga nöjestillställningar.
  • Att påskharen gömmer ägg åt barnen är en tradition som ursprungligen kommer från 1600-talets Tyskland. Påskharen var ett vanligt motiv på de påskkort som importerades från Tyskland kring sekelskiftet 1900, och det är vid den tiden man också i Sverige börjar ge barnen godis på påsk. Då man hade traditionen att ge bort ägg föll det sig förmodligen naturligt att placera godiset i just ägg.
  • Man har också serverat ägg i alla dess former. Anledningen till att äggen är så förknippade med påsken är troligen att hönsen började värpa kring den här tiden på året och eftersom ägg varit förbjuden mat under fastan blev det extra festligt att få äta dem igen.
  • Under påskveckan ökar landets godiskonsumtion med ca 500%, vilket är över 13 400 ton godis!

/Johanna&Karin