13 mars

Nytt om ID06

Hej,

Vi gissar att många av er som läser här har en koppling till byggbranschen.
Därför tänkte vi passa på med att sprida viktig information kring ID06-korten.

ID06 uppdrag är att hjälpa till att säkerställa att ”rätt person är på bygget, kopplat till rätt arbetsgivare”. Ett fastlagt arbetsgivarsamband är en grundförutsättning för att kunna motverka ekonomisk brottslighet. ID06-systemet förutsätter att individ- och företagsuppgifter är skyddade och därför har de byggt de nya ID06-korten på en säker och säkrad teknisk plattform.

Det har nämligen kommit en ny version av ID06-kort, vilket innebär att alla ID06-kort ska bytas. Detta ska skeinnan 20 juni 2019, då de gamla korten upphör att fungera.
Den enskilde UE-medarbetaren kan inte själv byta ut sitt kort utan det är den anställdes företag som ansvarar för att utfärda nya ID06-kort.

−       1 april 2019 är sista dagen att beställa ID06-kort med den gamla kortstandarden. För UE som arbetar för svenskregistrerade firmor kan dessa redan nu beställa de nya ID06 korten. För utlandsregistrerade UE ska detta vara möjligt inom kort.

−       20 juni 2019 upphör gamla kortstandarden att gälla och då spärras samtliga kort av den gamla standarden (även om det tryckta datumet på kortet anger ett senare datum).

Att observera är också att alla nya kort måste aktiveras av användaren.
Detta med anledning av den nya lagstiftningen kring hanteringen av personaluppgifter – s.k. GDPR (General Data Protection Regulation).
För att godkänna och aktivera ditt ID06-kort behöver du ha Svenskt BankID.
Se om ditt kort är aktivt här: https://id06.se/kortkontroll/
För dig som inte har möjlighet att ladda ner BankID kommer det vara möjligt att göra aktiveringen med pass. (I ett senare skede)

Det kommer även bli möjligt att registrera utbildningar på de nya korten!

/Karin&Johanna