Universitetskajen

Skanskas arbete med Linnéuniversitetet

28 januari

Att skapa nytt av gammalt

avatar

Karin Nemback

Lämna en kommentar

Hej!
Vi här på Universitetskajen är en ”Grön Arbetsplats”. Det är en märkning som Skanska sätter på sina arbetsplatser som uppnår vissa kriterier.
En del av de saker vi gör är:

  • Vi använder miljömärkt el
  • Rörelsevakten används för både inomhus-och utomhusbelysning
  • Arbetsmaskiner uppfyller minst avgaskrav Steg III A
  • Maskin-och fordonsförare har intyg på utbildning i sparsam körning.
  • Minst en tjänstecykel med tillhörande hjälm finns på arbetslatsen
  • Vi använder miljömärkta köks-, städ-,hygienprodukter och kontorsmaterial
  • Vi använder uppladdningsbara småbatterier
  • Vi har livsmedel som är ekologiskt, rättvisemärkt eller lokalproducerat
  • Arbetsplatsen använder snålspolande funktioner

Många, nästan alla, av dessa punkter är saker man även kan göra i hemmet.
Vi kommer att ge er fler förslag och tips på sånt som vi kan göra för att hjälpa miljön.

 

Här kommer vårt första – Minska matsvinnet

En kartläggning av mängden matavfall i Sverige 2016 visar att det uppkommer ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år.
Hushållen svarar för den absolut största delen, 938 000 ton. Det motsvarar cirka 97 kilo per person och år eller ett kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag. Svenska hushåll häller ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person.

  • Den svenska livsmedelshanteringen står till exempel för cirka 50 procent av vår totala övergödning och 20-25 procent av vår totala klimatpåverkan
  • Livsmedelsproduktionen ger också upphov till spridning av gifter, som bekämpningsmedel
  • Livsmedelssektorn är också en av de mest vattenkrävande sektorerna

Baka ett ”allt-går-att-blanda-i”-bröd

Efter att Etapp 1 är avklarat och flera av våra medarbetare åkt härifrån så har en hel del müsli blivit kvar.
Vi fick också en del mandlar och russin över sedan vi druckit glögg.
Av detta tänkte jag försöka mig få ihop bröd att bjussa mina kollegor på.
Jag tänkte också att återanvända de ostskalkar som blivit över efter att kollegorna gjort skidbackar i osten.

IMG_6946

Jag blandade detta med:

4dl Grovt Grahamsmjöl
7dl Ekologiskt vetemjöl
2dl Grovmalet Rågmjöl
1liter ekologisk Filmjölk
2-3dl Müsli
1dl Russin
1dl Mandel
1-2dl Ostkuber

IMG_6949

IMG_6953

Hällde sedan denna smet i smorda brödformar och ställde i en 175grader varm ugn i 1,5 timma.

Vóila!

Kram/ Johanna&Karin

Källa:Naturvårdsverket.se