Guidad tur…

Hej på er!

Igår fick vi göra någonting spännande här på projektet, vilket vi tänkte dela med er.
Vi Skanskingar fick nämligen gå en guidad tur för det första vraket på Östra delen.

Detta var den första guidade visningen som Kalmar läns museum anordnade i samråd med oss och pågående produktion.
Under denna vecka kommer det att ske ett tiotal visningar, bland annat för LNU, Kalmar läns museum.
Sedan kommer vraket att grävas ner djupare för att förvara det, vilket blir under Hus 05.
IMG_5963

Som vi berättat tidigare var detta det första vraket, vilket också var känt sedan tidigare.
Detta vrak är det som är mest välbevarat.
Vraket är ca 21 meter lång och 7 meter brett.
IMG_5992

Fartyget tillhör troligen en grupp av mindre transport- och handelsfartyg, som var i bruk omkring sekelskiftet 1700.
Dess ursprung kommer från en holländs skeppsbyggartradition, vilken generellt går under benmämningen ”galiot”.

IMG_5994

Fartyget är byggt i ek.

IMG_5985

Här kan ni se de som var fören på fartyget. Där det också ska ha funnits en mindre mast.

IMG_5989

Fartyget ska ha varit utrustat med två stycken master.

IMG_5977

Här ser ni det som var aktern på fartyget.

IMG_5983

I samband med denna utgärvning har man också återfunnit bland annat keramik och skor.

IMG_5972

Anledning till varför detta och och övriga vark som vi återfunnit, faktiskt ligger här är till största sannolikhet för att de använts som utfyllnad för att skapa mer landområde.

Det var roligt att få chansen att se detta vark på nära håll och få lite mer information!

Vill ni läsa mer om Kalmar läns museums arbete och dessa vark kan ni gå in här:

/Karin&Johanna